sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Vaikeuksien kautta voittoon

Huom! Varoitus suuresta tekstinmäärästä ja kuvien puutteesta.

Heippa! Lumi ja pakkanen tosiaan suvaitsivat viime viikonloppuna vihdoin saapua tänne Etelä-Suomeenkin, ja ensimmäinen ratsastus kirpeässä pakkasessa oli tämän viikon tiistain valmennus. Itse en henkilökohtaisesti ole ikinä ollut niin talvi-ihmisiä, vaikka kyllä tämmöinen keli syksyn kuran voittaa mennen tullen. Talvi on myös tosi kaunista aikaa, kun aurinko paistaa ja kaikkialla on kauniin kimmeltävän valkoista. Kylmyys ja pimeys eivät kuitenkaan ole minun makuuni, talvessa ärsyttävintä on ehdottomasti se, kun tulee tosi aikaisin pimeää. Aamulla kun menet kouluun on hämärää ja kun tulet koulusta aurinko on jo laskemassa. Ja tallille ei kyllä voi kuvitellakkaan arkena pääsevänsä valoisaan aikaan!

Nyt kuitenkin olen huomannut päivien koko ajan pitenevän ja valoisaa riittävän hetki hetkeltä enemmän, sekä myös lumen valaisevan maisemaa tosi paljon. Kaikista eniten odotan sitä, että pelloille sataa tarpeeksi lunta ja pääsee ratsastamaan hankeen, sekä hiihtoratsastusta jota haluaisin taas tänäkin vuonna kokeilla jos saan kaverin seuraksi. Mutta ilman kuvaajaa en tänä vuonna aio kyllä lähteä hiihtoratsastusta kokeilemaan! Meno oli viime vuonna niin hauskaa ja vauhdikasta (ja varmasti myös huvittavan näköistä) että harmitti kun kukaan ei ollut ikuistamassa sitä.

Otsikon nimi viittaa aikalailla tiistain valmennukseen. Kaikki menivät kylmän ilman vuoksi ilman satulaa ja Helmillä kyllä riitti virtaa! Alkukäynneillä H oli ihanan aktiivinen ja Jossu kehuikin ryhdikästä käyntiä. Sen jälkeen alkoikin ihan totaalinen sähellys, kevyistäkin pohkeista Helmi kiihdytti vähän turhankin reippaasti ravin vauhtia, ja puolipidätteet saivat ponin korvat vaan hipomaan taivasta. Koko jutun kruunasi vielä se, että teemana oli rauhallinen, mutta tarmokas ravi sekä käynti-ravi siirtymiset. Toisessa päädyssä kenttää kulmissa tuli tehdä voltit, joissa ravi on mahdollisimman hidasta, muttei kuitenkaan laahaavaa. Toisen päädyn kulmissa volteilla tuli tehdä aktiivisesta ravista kolmen askeleen käyntiin siirtyminen. Kaikki tehtävät menivät ihan päin honkia, Helmiä ei yhtään kiinnostanut mitä yritin siltä pyytää.

Kun ravit saatiin sujumaan edes jotenkin päin, siirryimme laukkaamaan. Keskiympyrällä mun täytyi ensin mennä ravissa ja tehdä pysähdykset aina S:ään ja R:ään. Kun ravi oli hallittua, sain luvan nostaa laukan. Laukkasimme muutaman askeleen aina ympyrän kummallakin "sivulla" ja teimme edelleen S:n ja R:n kohdalla pysähdykset. Siitä ei tullut yhtään mitään. Kun H kuumui tosi paljon laukasta, jatkoimme ravitehtävää hetken aikaa, ja yritimme uudelleen. Yritimme, yritimme ja yritimme. Emme ponin kanssa jostain syystä yhtään pelanneet yhteen ja mullakin alkoi vähän mennä hermot kokoaikaiseen jankkaamiseen, kun kuitenkin ihan simppelistä asiasta oli kyse. Lopulta meidän oli pakko vähän aikaa hengähtää ja antaa muillekkin tilaa laukata. Kävelimme ja ravailimme hetken ja tunti lähestyi jo loppuaan. Muiden siirryttyä myös ravailemaan, Jossu kysyi multa haluaisinko jäädä vielä hetkeksi parantamaan laukkaa toisen tunnin puolelle. Mullehan asia sopi paremmin kuin hyvin, kun hengähdystauon aikana olin saanut ajatuksetkin selkeämmiksi ja itseni rauhallisemmaksi. 

Otimme eri kierroksen kuin äsken ja aloitimme ravissa, joka sujui ihmeen hyvin! Jossu kokoajan muistutti kentän keskeltä "ratsasta, ratsasta, ryhti!" etten vaan hetkeksikään jäänyt matkustamaan ponin selkään. Mun täytyi myös itse muistaa olla ryhdikäs - enhän muuten voisi vaatia ryhtiä Helmiltäkään. Kun ravi ja pysähdykset sujuivat, nostin laukan. Se rullasikin yllättäen tosi kivasti, ihan kuin allani olisi ollut eri poni kuin hetki sitten, molempien uusi asennoituminen tehtävään tuotti selvästi tulosta. Otimme muutamat hyvät siirtymiset ja nostot, kunnes vaihdoimme kierroksen vaikeampaan. Sekin sujui suht hyvin! Lopetimme onnistumiseen ja keventelin Helmillä vielä hetken aikaa ennen loppukäyntejä :) Lopulta olin siis ihan tyytyväinen tuntiin, ja pitäähän sitä välillä olla hankalempiakin päiviä. Muutenhan tulisi ihan tylsää ;)

Keskiviikkona pääsin eräästä syystä vasta aika myöhään tallille, ja vaikka aikaisempana suunnitelmanani oli ollut hypätä hieman, ei mulla ollut yhtään intoa ratsastaa. Lähdin siis hetkeksi taluttelemaan ponia maastoon, jonka jälkeen päästin sen hetkeksi kentälle juoksemaan. Sain puhelimella ihan ok laatuisia videopätkiä irtojuoksutuksesta, joten saa nähdä josko niitä jossain vilahtelisi. Poni pääsi mukavasti purkamaan ylimääräistä energiaa irtona, mutta eipä siitä sen enempää kirjoitettavaa ole :) Laitoin tallissa hetkeksi loimen Helmin selkään, että pieni pintaan noussut hiki kuivuisi, ja samalla teimme venytykset. Sen jälkeen vein Helmin omaan boksiin siirtotalliin.

Torstaistakaan ei ole paljoa kerrottavaa, lähdin illalla ilman satulaa lyhyelle maastolenkille. Meistä molemmista oli ihan virkistävää päästä vähän kentän aitojen ulkopuolelle. Nopeasti vaan rauhallisessa menossa sormet jäätyivät ja käännyimme kotiin päin.

Tältä viikolta ei ratsastuskuvia ole yhtä ainutta. Videotakaan en ole saanut aikaiseksi, sillä Valtteri tuli meille perjantaina ja päätin viikonloppuna olla parempi tyttöystävä kuin bloggaaja. Sunnuntaina meillä oli tarkoitus mennä tallille ja Valtteri lupautui jo kuvaamaan mua ja Helmiä, mutta nukuimme onnemme ohi ja äiti olikin mennyt jo ratsastamaan Helmillä. Vähän harmitti, kun olisin halunnut vihdoin päästä ratsastamaan valosalla talvisessa maisemassa ja saada kivoja kuviakin teille :( Ensi viikolla kuitenkin mun on pakko päästä sunnuntaina tallille, toivotaan että silloin saan kuvia!

Ihan kokonaan ilman kuvia ette kuitenkaan jää, sillä lauantaina olimme ulkona kuvailemassa Felixiä. Tässä siis hieman esimakua kuvista, huomenna olisi tarkoitus julkaista loputkin kuvat kuvapostauksen muodossa. Toivottavasti se vähän korvaa tämän postauksen tekstipainotteisuutta... Kuvailuista puheen ollen, vanhempani tilasivatkin sen EOS 1100D:n sijasta Canon EOS 600D:n, joka on kyllä tosi hyvä kamera! Kelpaa ihan loistavasti tällaiselle harrastelijalle :) En malttaisi odottaa että saan kameran hyppysiini, onko teillä mitään kokemuksia kyseisestä kamerasta?


4 kommenttia:

  1. Jee kiva kun postasit! :) Mulla on nyt melkeen kolme vuotta ollu se 600D ja on kyllä tosi hyvä, hyvään valovoimaiseen putkeen kannattaa sitten satsata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva kuulla! :) Mitä putkee sä oot käyttäny siinä?

      Poista
    2. no mulla ei kovin hyviä putkia oo tai no enää yks putki on koska toinen meni riki.. hups... mutta tamronin 70-300mm ei ollut kovin kallis, ihan perus hyvä putki :)

      Poista